7 Ocak 2008 Pazartesi

TT İnternet altyapısını yeniliyor

ADSL yatırımlarının ardından teknoloji çıtası yükseliyor:

Türk Telekom 2 milyon IP DSLAM portuyla

internet altyapısını yeniliyor

İnternet erişim altyapısını yenileyen Türk Telekom, IP DSLAM adı verilen yeni nesil internet erişim cihazları sayesinde 20 megabitin üstünde bir hızla internet bağlantısının yanında; canlı sayısal TV yayını (Broadcast TV), isteğe bağlı içerik teslimi (Video on Demand), IP telefon ve yüksek kalitede video konferans gibi hizmetleri sunabilecek.



Türkiye’nin telekomünikasyon devi Türk Telekom, katma değerli servisler sunmak ve müşterilerine çağımızın en ileri iletişim hizmetlerini verebilmek amacıyla teknolojik altyapı yatırımlarına devam ediyor. Bu kapsamda Türk Telekom, yaklaşık 110 milyon avroluk yatırımla internet erişim altyapısını yeniledi ve 2 milyon IP DSLAM port ilavesi yaptı.



Türk Telekom, söz konusu yatırımda Alcatel- Lucent, Huawei, Meteksan Sistem ve ZTE Corporation ile işbirliği yaptı. Geçtiğimiz günlerde düzenlenen imza töreniyle erişim altyapısı yenileme çalışmalarına start verildi. İmza töreninde Türk Telekom Genel Müdür Yardımcısı Celalettin Dinçer ile birlikte Alcatel-Lucent Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Azası Haluk İlkdoğan, Huawei Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Başkan Yardımcısı Tang Qibing, Meteksan Sistem Genel Müdürü Bülent Tellioğlu ve ZTE Corporation Genel Müdürü Clara Zhou hazır bulundu.



Yeni nesil internet erişim cihazları olarak bilinen IP DSLAM ile erişim IP üstüne yoğunlaşacak. Üçlü oyun olarak tanımlanan bir sistem kapsamında ses, veri ve görüntü biraraya gelerek tek bir kanaldan iletilmeye başlanacak. Mültimedya içeriği ile zengileşen iletişim imkanları kişiye özel iletişim ile de farklılaşıyor.



DÜNYANIN EN YENİ HİZMETLERİ

Ses, veri ve görüntünün üçlü oyun (Triple Play) adı altında birleşmesiyle; internet üstünden TV yayınlarının mümkün olması (IPTV), istenen anda istenen video içeriğine internet üstünden ulaşılması (Video on Demand), internet üstünden telefon konuşmalarının yapılması (VoIP) sağlanacak.



Hizmet kalitesini garanti edemeyen geleneksel IP yapısıyla karşılaştırıldığında bu yeni IP teknolojileri; yeni nesil ağlar (NGN), üçüncü kuşak mobil haberleşme hizmetleri ve IPTV taşıyıcı ağı için sağlam bir temel sağlamış, geleneksel DSL teknolojilerinin kısıtlarını ortadan kaldırmıştır.



YÜKSEK HIZDA İNTERNET MÜJDESİ



Türk Telekom Genel Müdür Yardımcısı Celalettin Dinçer, IP DSLAM teknolojileri sayesinde ADSL2+ ve VDSL2 gibi saniyede 20 megabitin üstünde genişbant internet teknolojilerinin kullanıcılar tarafından kullanılmaya başlanacağını kaydetti. Dinçer, “Kullanıcı tarafında büyük bir çoğunlukla yatırım yapmayı gerektirmeyen bu sistemler sayesinde farklı hizmetler sunulabilecek” dedi.



İlk ADSL abonesini 1999 yılında alan Türk Telekom; 2007 yılı Temmuz ayında 4 milyonu aşkın kullanıcıya ulaşırken 5.2 milyon port sayesinde potansiyel kullanıcılarına istedikleri anda internete girebilme fırsatı sağladı. Türkiye, OECD verilerine göre geçtiğimiz yıl internet alanında en hızlı büyüyen ve kullanıcı kazanan ülkelerden biri oldu.

Bu hızlı artış konusunda hazırlıklarını tamamlayan Türk Telekom, 2007 yılının sonunda 7.5 milyon port ile internete girmek isteyen kimseyi bağlantısız bırakmayacak.



Projenin IPTV bacağında Microsoft ile birlikte Türk Telekom’a çözüm sunduklarını ifade eden Alcatel-Lucent Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Azası Haluk İlkdoğan, “Türk Telekom’un IPTV alanında başarılı olmasını sağlayacak geleneksel sayısal TV platformlarına göre fark yaratmasına yardımcı olacak kullanıcı odaklı ve katma değerli en güçlü portföyü sunmaya odaklandık. Türk Telekom ile bu konuda ortaklık kurmak bize onur vermektedir” şeklinde konuştu.



Huawei Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Başkan Yardımcısı Tang Qibing ise yaptığı açıklamada “Çalışmalarını ve planlarını yakından takip etmeye çalıştığımız Türk Telekom; yakın ve orta vadede de yapacağı yatırımlarla abonelerine daha geniş online eğlence, ses ve veri ihtiyaçlarını, aynı telefon hatları üzerinden yüksek hızlarla sağlayabilir hale gelecektir.

Dileğimiz gelecekte de bugün olduğu gibi Türk Telekom’a ürün, hizmet ve çözüm sağlayıcı bir iş ortağı olarak; Türk Telekom’un yanında yer alabilmektir” dedi.



Çalışmada ZTE Corporation ile işbirliği yaptıklarını kaydeden Meteksan Sistem Genel Müdürü Bülent Tellioğlu da şunları söyledi: “Türk Telekom ile 2003 yılında başlayan katma değerli işbirliğimizi bugün büyük bir projeyle daha da ileriye götürmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Türk Telekom’un yeni teknolojilere olan kesintisiz yatırımları ile ülkemizin sürekli gelişen ve büyüyen bu altyapının sağlayıcılarından olmak bizim için ayrı bir gurur vesilesi.”

 
server bilgileri Linux Hosting Yeni Gece Mekanları